2019. június 14., péntek

Újrakapcsolódás, Természetesen

A honlapunkon csak röviden soroltuk fel, mit tartogat számodra az augusztusi Tánc, Természet, Balaton- Közösségben & Szabadon c. táborunk. Indítunk most egy sorozatot, amiben részletesebben is mesélünk az idei célokról, és arról, hogy mit ad Neked ez a program.

1. A Természettel harmóniában tölthetsz el négy napot
Kislány koromban gyakran mentünk erdőbe a szüleimmel- akkor különösen, ha feszültebb volt otthon a légkör. A mélyzöld erdőben, vagy ősszel a színes levelek között, de még télen a kopár fák alatt is valahogy mindenki megnyugodott, és egymás piszkálása helyett az avart kezdtük túrni kincsek után kutatva. Mert az erdő mindig ad valamit. Gombát, szamócát, egy szép termést, bársonyos mohát, érdekes bogarat, csigaházat. Csendet és nyugalmat. Letisztult érzéseket és gondolatokat.

Ezt a szokást azóta is tartom. Az erdő és társai, a puha rétek, kemény sziklák, folyó- és állóvizek mindig segítenek rendet tenni belül, feltöltődni és tovább menni. Akár esik, akár süt (azért inkább süssön:)). Biztos Te is tapasztaltad már, ahogy kisimulsz, megnyugszol, egyensúlyt találsz a Természet közelében. Ezek nemcsak szubjektív tapasztalások, tudományos kutatások is igazolják a Természet fontosságát testi-lelki-szellemi jóllétünk karbantartásában.
Az ökológiai szemlélet ma már a pszichológiában és pszichiátriában is teret nyert.  Egyre többen gondolják, hogy a mentális zavarok jelentős részét a mesterséges környezet és az elidegenedés termeli ki. A folyamatos igénybevétel, állandó készenlét és rendelkezésre állás során kitermelt ritmusok, finoman fogalmazva, nincsenek összhangban lényünk struktúrájával és működésével. A saját, természetes bioritmusunkra való odafigyelés, a természetben, növényekkel és állatokkal való szoros kapcsolatban élt élet jelentős pszichológiai védelmet jelent.

A táborban megfigyelheted, hogyan hat Rád Szellős Rét és a Balaton. Érzékelheted a Levegő áramlását, a Nap, a Hold és a Csillagok erősségét és megjelenésük ritmusát. Megfigyelheted a Nappal és az Éjszaka hangjait, illatait, színeit. Élvezheted a Balaton selymes vizét, akár nappal fürdőruhában, akár éjszaka pucéran (vagy bármilyen kombinációban :))

A foglalkozások egy részét a szabadban, másik részét a jógateremben tartjuk. Megfigyelhetjük, melyik tér hogyan hát ránk- és persze próbálunk egyensúlyozni a fekete-öves természetimádók és visszafogottabb társaink között. Egyébként az eddigi táborainkban mindig érdekesen alakult ez a dinamika, és sikerült megtalálni az egyensúlyt a kint-bent között. Tavaly kezdtük a nomád-komfortot, és még pókfóbiás csapattagunk is volt, aki teljesen belelazult a harmónikus közegbe és, tadaaaam, egyszer sem sikított!


Apropó, kint-bent: hagyunk elég időt az alvásra, és választhatsz, hogy a jógateremben vagy sátorban alszol, esetleg kipróbálod, milyen egy függőágyban elszenderedni. Arról sem feledkezünk meg, hogy úgy legyünk jelen a táborban, ahogy a Természetnek is jó. Ebben is segít Szellős Rét: vendéglátóink természetbarát életteret és életmódot alakítottak ki, a kölcsönös tisztelet és odafigyelés jegyében.

Várunk Téged is! Gyere, és éld át velünk az egyszerűséget, letisztultságot, harmóniát. Vigyázat! Lehet, hogy a tábor után is így akarsz majd élni:)