2016. június 7., kedd

Tánc, Jelenlét, Természet- Tábor az Őrségben (1)

Mit jelent az, hogy táncterápián alapuló foglalkozás? Mi van, ha nekem inkább heverészni lesz kedvem? Muszáj a Vendégházban lakni? Vihetem a gyerekeket? Fákat fogunk ölelgetni? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket is kapunk a júliusi tábor kapcsán:) Ezért arra gondoltunk, hogy néhány posztban közelebb visszük hozzátok a tábort, és a blogon egy kicsit bővebben írunk arról, miért szervezzük az elvonulást, mivel várunk benneteket.


Év közben, a csoportok és műhelyek idején két dolog szokott hiányozni: elég idő kötetlen beszélgetésre, együttlétre, és szabad mozgás a természetben. Idén tavasszal nagyon felszabadított és inspirált minket egy hosszú hétvége az Őrségben. Mindkettőnknek egyértelmű volt, hogy szeretnénk megosztani veletek azt az élményt, amit a természet és a szabad mozgás kombinációja ad, női körben.

Jöjjenek hát a leggyakoribb kérdések, és válaszok.


Mit jelent az, hogy táncterápián alapuló foglalkozás?
A táncterápia során, egyszerű gyakorlatokkal a testünkre irányítjuk a figyelmünket. Instrukciókkal segítjük, hogy a hétköznapitól eltérő módokon érzékeljük a testünket, környezetünket, és benne önmagunkat. Ebből a figyelemből és érzékelésből bontakoznak ki mozdulataink, mozdulatainkból a táncunk.Nincsenek előzetes koreográfiák, elvárások, jó és rossz megoldások. A táncterápiás csoportokon, műhelyeken használt játékok, szabad mozgást és önkifejezést szinte észrevétlenül megteremtő, egyszerű gyakorlatok lesznek a táborban is. Mi, csoportvezetők biztosítjuk azokat a kereteket, melyek lehetővé teszik, hogy nyugodtan jelen lehess az "itt és most"-ban, és beleengedd magad saját folyamataidba.

Ez most inkább töltődés vagy önismereti elvonulás?
A kettő nem zárja ki egymást:) Érdekes, hogy kinek mit jelent az önismeret: bizonyos szempontból minden élmény, tapasztalás önismeret is egyben. A kapcsolódás önmagaddal, másokkal, a saját idővel és térrel szerzett élményeknek önismereti értéke van. Még valami: az önismeret nem kizárólag a nehézségeink, elakadásaink felismeréséről szól. Fontos, hogy erőforrásainkkal is tisztában legyünk.

Hogy néz ki egy napunk Ispánkon?
Délelőttre és délutánra is tervezünk egy-egy foglalkozást. Ha az időjárás megengedi, kint leszünk a szabadban. A foglalkozások között szabad program van: pihenéssel, beszélgetésekkel, evéssel, a környék bejárásával. Esténként rakhatunk tüzet, mehetünk csillagnéző túrára, vagy nagyon korán aludni. Ezt együtt alakítjuk, és semmi nem kötelező. A jelentkezőknek elküldjük a részletes programot. 

Érdekelnek a foglalkozások, de szeretnék a családommal is lenni. Ez megoldható?
Ha szeretnél jönni, de bármilyen okból nem tudsz 4 napra elszakadni a családodtól, arra is van lehetőség, hogy "csak" a foglalkozásokon végy részt. Rugalmas, hogy milyen programokon veszel részt. Tudunk ajánlani családbarát vendégházakat a környéken, csak szólj időben! 

Érzem, hogy jót tenne nekem egy ilyen tábor. Nagy dilemma, hogy elvehetek-e ennyi időt a családomtól. 
Ismerős "probléma":) Gyakran találkozunk ezzel a dilemmával- mennyi idő "jár" külön a családtól, és ezért sokszor nem kezdünk bele abba, amibe szeretnénk. Érdemes mérlegelni, milyen előnyökkel is jár a család számára az, ha van időd, tered önmagaddal is lenni, töltődni, pihenni. Van, aki könnyen adja meg magának ezt a saját időt, van, akinek ez nehezebb. Ha neked nehezebb, lehet kompromisszumos megoldás is: lásd az előző kérdés-választ.

Tudtok segíteni az eljutásban Ispánkra?
Igen, szervezünk telekocsit, és az őriszentpéteri vasútállomásra is el tudunk menni értetek.

Folyt. köv.