2016. június 2., csütörtök

Miért Nők között? (3)

"Női mozgásműhely? Neeem, köszönöm, én nem akarok holdfázisok szerint táncolni"-hallottuk a közelmúltban egy rendezvényen. A másik kedvencem: "Ez ilyen ezoterikus csípőringatás kendőlengetéssel?" Vannak még vicces szösszenetek, elgondolkodtató elképzelések arról, mi is történik nálunk Nők között. Több, mint egy éve írtam a második bejegyzést arról, miért tartjuk indokoltnak a női köröket, most ideje újabb adalékokkal szolgálni a valóságról:)  


Annak idején azért választottuk a Nők között címet, mert ez pontosan kifejezi programjainkat célját és értelmét. Összegyűlik 6-12 nő, ismeretlenül, idővel ismerősen, mindenki a maga aktuális kérdésével és élettémájával. Kicsit beszélgetünk, majd elkezdjük a mozgást. Ha csoportban vagyunk, rendszeres találkozásaink során tükröket és támaszokat adunk, kísérjük egymás folyamatait mind szavakkal, mind mozgásban. 

Egy-egy foglalkozás, csoportalkalom ívét az határozza meg, hogy ki milyen érzésekkel, témákkal érkezett, és aktuálisan hogyan tudnak kapcsolódni egymáshoz a résztvevők. Testtudati fókuszokkal és csoportdinamikával dolgozunk. A táncterápia során, egyszerű gyakorlatokkal a testünkre irányítjuk a figyelmünket. Instrukciókkal segítjük, hogy a hétköznapitól eltérő módokon érzékeljük a testünket, környezetünket, és benne önmagunkat. Ebből a figyelemből és érzékelésből bontakoznak ki mozdulataink, mozdulatainkból a táncunk. 

Nem keressük szándékosan a bennünk élő istennőket, anyát, banyát, kislányt, szeretőt. Sokféle minőség kerül elő egy folyamatban egyéni és csoportszinten is: van, amikor a nagyon finoman hangolódó, elfogadó és megtartó minőség hangsúlyos, máskor és máshol "dögösebb", erőteljesebb érzések kerülnek elő verbálisan és a mozgásban is. Jelenlétben, gondolkodásmódban és érzésvilágban megjelennek a női archetípusok, de nem célunk, hogy előhívjuk Aphroditét, Athénét, Hesztiát és a többi mitológiai istennőt.

Előre meghatározott (akár holdciklusokhoz igazodó) tematika nincsen, mi a folyamatban hiszünk, és hagyjuk, hogy a csoportdinamika ill. a jelen lelki történései formálják a teret, a meghatározott kereteken belül. Természetes, hogy teret kapnak a női életúthoz, a női testhez, szexualitáshoz kapcsolódó témák- hiedelmeink, elvárásaink és valós megéléseink között feszülő ellentétek. Nagyon sok közös élményünk és felismerésünk születik pusztán abból a tényből fakadóan, hogy nőnek születtünk. 

Rendkívül érdekes egyébként, hogy kiből milyen fantáziát hív elő egy női kör. Mi jelenik meg a fejekben- mitől vonzó, mitől félelmetes. Mit gondolunk arról, hogy mit lehet átélni, milyen élmények kötődhetnek egy tisztán női mozgáscsoporthoz. Önmagában ezeknek a fantáziáknak is önismereti értéke van :)

Arról is írtunk korábban a blogon és a honlapunkon, hogy van, aki könnyebben tud oldódni, megnyílni egy tisztán női közegben, s éppen a női körben szerzett mozgásos élmények viszik tovább egy vegyes csoportba. Ezért, a Nők között programok folytatódnak:)