2015. február 7., szombat

50 vs 100

100 óra?! Hiszen az egy egész éves folyamat! Elköteleződni ennyi időre? Miért vegyek részt 100 órás csoportban, ha 50 órásban is lehet? Érdemes egyáltalán 50 órának nekiállni? Miben különböznek és mennyivel ad többet az egyik a másiknál? Jogos észrevételek és kérdések. Szeretnénk segíteni, hogy könnyebb legyen a döntés.


Az egyik alapkérdés, hogy miért szeretnél a csoportban részt venni. Milyen témákkal, problémákkal szeretnél foglalkozni, s miben várod az elmozdulást, fejlődést. A tapasztalat azt mutatja, hogy 10 alkalommal, vagyis 50 óra alatt is sok felismeréssel és élménnyel lehet gazdagodni. Ezeknek egy része reflektált és tudatos, egy részét pedig nem-tudatos szinten visszük magunkkal tovább. Megfigyeléseink és a csoporttagok visszajelzései alapján, rendszeres részvétel mellett rövidebb folyamatban is változik testhez való viszonyunk, kinyithatunk zárt ajtókat, letehetünk terheket, megélhetünk sokféle érzelmet, találhatunk új mozdulatokat, utakat és tereket, közelebb kerülhetünk önmagunkhoz.

Ezzel együtt, logikus, hogy hosszabb idő alatt mélyebb szinteken érthetjük meg a működésünket és több új tapasztalatot gyűjthetünk. Előfordul, hogy akár mi, akár a csoporttagok azt érezzük egy rövidebb folyamat végén, hogy szívesen dolgoznánk tovább együtt. Hiszen kialakult az a bizalom, biztonságérzet és kapcsolatrendszer a csoporton belül, ami lehetővé tenné, hogy még intenzívebben menjünk bele egy-egy témába. Kirajzolódnak az egyéni történetek, kialakulnak azok a felületek, melyeken keresztül a csoport segíteni tud tagjainak. Ha 50 órás folyamatra szerződtünk, bármennyire is szeretnénk, nincs lehetőség folytatásra az adott csoporttal. Az viszont előfordul, hogy a rövidebb csoport lezárását, elengedését követően, ismét részt vesz valaki egy újabb, hosszabb folyamatban.

100 órás folyamat a mi "rendszerünkben" azt jelenti, hogy 20 alkalommal találkozunk, kéthetente öt órára. Az egyik aggály a hosszabb folyamatokkal kapcsolatban a "beláthatatlan" jövő. Van akit megnyugtat, hogy csaknem egy évig egy megtartó csoport tagja lehet. Van, aki szorong attól, hogy minden második szombaton fix elfoglaltsága van. Van, aki nem tud egy évre előre tervezni. Ennek mind helye, és, önmagunk számára is fontos üzenete van. Azt szoktuk kérni, hogy ha a csoporttagok elköteleződtek a folyamat mellett, akkor vegyenek részt az alkalmakon. Ezt kívánja mind a saját, mind az egész csoport érdeke. Persze előfordul, hogy vis maior vagy egy előre nem látott utazás miatt nem tudunk részt venni néhány alkalmon. Minden folyamatban van egy meghatározott számú hiányzási lehetőség, amivel lehet élni, és ami még nem kezdi ki a csoport biztonságos működését.

Minél hosszabb egy utazás, annál több a kaland, az ismeret, a tapasztalás, az élmény. Minél tartósabb egy kapcsolat, annál több oldalát élhetjük meg, s annál több helyzetben kísérhetjük, ismerhetjük meg egymást (és önmagunkat).  Hosszabb folyamat során több a lehetőség a "gyakorlásra", a régi elengedésére és új működési módok kipróbálására és megszilárdítására.

Többször hallottuk "első csoportozók" félelmét azzal kapcsolatban is, hogy mit lehet csinálni 5 órán keresztül. Mindig örülünk, amikor később tőlük halljuk vissza: annyira belefeledkeztek a mozgásba, hogy elröpült az idő:) Ha sikerül megélni a jelen pillanatot, nem fogsz unatkozni, és sok felfedezéssel, gyorsan telik egy félév, és az egy év is. Abban tudunk támogatást adni, hogy ez megtörténjen. A többit neked kell mérlegelni.

Ha kérdeznél még, keress minket nyugodtan elérhetőségeinken.